Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Bankkártya

Bankszámlánk mellé igényelhetünk bankkártyát (betéti kártya).

Nem tartoznak ide a hitelkártyák, áruvásárlási kártyák!


A bankkártya elődei az utazási csekkek, a postautalványok és a hitelérmék már a 19. században megjelentek. A maihoz hasonló, műanyag banki hitelkártyát 1951-ben bocsátották ki New Yorkban.
Magyarországon 1989-ben az OTP, az MKB és a Duna bank voltak az úttörők, de az ATM-ek csak néhány évvel később - 1993-tól terjedtek el.
A bankkártya állomány jelentősen bővült 1999. január 1-jét követően, amikortól az állami szféra a közalkalmazottak fizetését kötelezően banki átutalással fizette ki. Azóta a legtöbb nagy cég is folyószámlára utalja a fizetésünket.

A bankkártya a bank által az ügyfél rendelkezésére bocsátott, általában plasztik lap formájú fizetési eszköz, amelyet a kártyabirtokos áruk és szolgáltatások ellenértékének, készpénz felvételére és befizetésére, illetve egyéb műveletekre (pl: átutalás, egyenleglekérdezés) használható azokon az ATM- és POS-berendezéseken, amelyeken szerepel a kártyán látható védjegy.

A bankkártya a kibocsátó bank tulajdona, mi a kártya birtokosai leszünk, és két - három évig használhatjuk.
Elsősorban vásárlásra áruházakban, boltokban, éttermekben, mozikban, sőt egyes taxikban is. Pár hónapja már a BKV nagyobb pénztáraiban fizethetünk vele.
A második legfontosabb funkciója, hogy készpénzt vehetünk fel bankfiókban, ATM-ből, postán, bár van, aki kizárólag erre használja. Ennek majdnem minden esetben %-ban kifejezett és/vagy fix díja van, mert a készpénzkezelés, szállítás, őrzés is költséges.

A kártya, kapcsolat a bankunkhoz, azonosít a fiókban és telefonos műveleteknél is.

Nem kell sok készpénzt tartanunk magunknál, nem kell nagy címletek felváltásával bajlódnunk, nem kell aprópénzt cipelnünk a zsebünkben. Akkor is megvehetjük a nekünk tetsző árukat, ha kevés pénzzel indultunk el otthonról. Nem kell tartanunk a hamisítástól sem.

Az ATM-eknél bankkártyánk segítségével lekérdezhetjük bankszámlánk egyenlegét – ennek is díja van, feltölthetjük mobiltelefonunk egyenlegét, befizethetjük közüzemi számláinkat is.

Tehát számos előnye van számunkra is, de nemzetgazdasági szempontból is fontos, hogy minél többen használjuk a készpénzkímélő megoldásokat, ezért mindenkinek ajánlom, hogy váltson bankkártyát és használja céljainak megfelelően.

Kártyát igényelhetünk magunknak és társunknak is éves kártyadíj ellenében. Egyes bankoknál megválaszthatjuk a PIN- kódunkat, és a bankkártyára kerülő képet. Két - háromévente új kártyát gyártanak számunkra.

Bankkártyánkat egyaránt használhatjuk belföldön és külföldön vásárlásra és készpénzfelvételre. A vásárlás mindenhol ingyenes, de a készpénzfelvétel külföldön általában 3 USD, viszont devizaárfolyammal számolva terhelik meg a bankszámlánkat. Tehát bátran vigyük magunkkal bankkártyánkat külföldre is, de azért váltsunk valutát is.

A bankkártyánk sokat ér, tartsuk biztos helyen és a PIN- kódot is. Ha mégis elvesztjük a bankkártyánkat, azonnal tiltsuk le, az illetéktelen felhasználás elkerülésére. Ehhez tudnunk kell a bank telefonos ügyfélszolgálatának telefonszámát és a bankkártya számát, ezért ezeket jó előre írjuk fel és tartsuk elérhető, de biztos helyen.

A kártyával végzett műveletekről SMS értesítést is kérhetünk. Ennek havidíja és alkalmanként díja van. Előnye, hogy azonnal értesülhetünk, ha megpróbálnak visszaélni a kártyánkkal.

Kártyánkat használhatjuk internetes vásárlásainkhoz is. Néhány bank ehhez virtuális kártyát állít ki, a vásárlás összegét alszámlára különíthetjük el, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá a teljes egyenlegünkhöz.

Bankkártyánkhoz ingyen vagy csekély díjért balesetbiztosítást is kaphatunk.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Bankkártya 2 db 2009.11.12.
Vételi opció (call option):

olyan szerződés, amelyben az egyik fél (az opció jogosultja) az opciós díj megfizetése ellenében jogot szerez arra, hogy egy adott jövőbeni napon (lejáratkor), vagy napig (lejáratig) valamely termék meghatározott mennyiségét előre megállapított árfolyamon, az ún. kötési árfolyamon egyoldalú nyilatkozatával megvásárolhassa az opció kiírójától.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Kötelező biztosítás, Casco biztosítás, Utasbiztosítás, Vagyonbiztosítás, Felelősségbiztosítás,
Életbiztosítás, Vegyesbiztosítás, Betegségbiztosítás, Balesetbiztosítás, Egészségbiztosítás,